Prečo je konopa siata považované za rastlinu budúcnosti?

Konope siate s viac než 12 000 ročnou históriou pestovania, je považované za najstaršiu známu plodinu, a celá jeho história počnúc najskoršími záznamami z Číny a Taiwanu svedčí o jeho viacúčelovom využití, od textilu po medicínu a papier 1 2. Táto rastlina bola súčasťou ľudskej histórie tisícky rokov, a napriek turbulentnej histórii v nedávnych desaťročiach, keď bola spojená s hnutím hippies v 60. rokoch pre jej halucinogénne účinky, neskôr ju spoločnosť odmietla, dnes je znovu v centru pozornosti 3.

V súčasnosti, konope siate má mnoho benefitov, ktoré ho predurčujú na to, aby bolo považované za rastlinu budúcnosti. S obsahom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, využitím v textilnom priemysle a ako superpotravina, konope siate sa stáva kľúčovým faktorom vo svete trvalo udržateľných a zdravých životných štýlov. V nadchádzajúcich sekciách sa pozrieme na jeho historický prehľad, benefity, pestovanie na Slovensku a ako by mohlo nahliadnuť do budúcnosti 1 2.

Historický prehľad pestovania konope

  • Použitie konopy v histórii:

    1. Staroveký Babylon a Čína: Konopa bola využívaná už od starého Babylonu pred 7 tisícami rokov, pričom v starovekej Číne sa používali všetky časti konope - korenie a listy v medicíne, stonky na textil, povrazy a papier, semena na jedlo a olej 4.
    2. Európa a Rusko: V 18. storočí produkovalo Rusko 80 % konope používané na západe, čím sa konopné vlákno stalo hlavnou plodinou v histórii všetkých európskych krajín 4.
    3. Napoleonova stratégia: V roku 1807 Napoleon a Rusky cár Alexander podpisujú zmluvu, podľa ktorej Rusko prestane legálne obchodovať s Anglickom s cieľom zastaviť dodávky ruského konope Anglicku a týmto zničiť Anglické vojnové loďstvo. Napoleon neskôr napadá Rusko kvôli nevykonaní tejto zmluvy .

Rozšírenie a pestovanie konopy:

    1. Slovensko: Prvé dôkazy o pestovaní konope na Slovensku siahajú do mladšej doby kamennej. Konopa bola pestovaná po celom Slovensku vďaka vhodným prírodným podmienkam, okrem severných horských oblastí. Konopa mohla odolávať chladnejšiemu a vlhkejšiemu podnebiu a dobre rástla aj v menej úrodných pôdach do výšky 500 metrov nad morom 5.
    2. Využitie v domácnostiach: Konopa mala rôzne využitia pre slovenských predkov. Bežne sa nachádzala v každej domácnosti, kde sa semienka konopy pripravovali mnohými spôsobmi ako doplnok stravy - zvyčajne sa pražili, mleli na múku alebo varili do kaše alebo polievky. Z konopných semien sa získaval kvalitný olej a zvyšky z extrakcie oleja sa používali ako krmivo pre zvieratá 5.
    3. Vlákno a folklór: Konopa sa využívala nielen pre svoje semienka, ale aj pre svoje vlákna. Používali sa na výrobu lán, nití, tkanín a sietí. Konopa bola neoddeliteľnou súčasťou slovenského folklóru a jazyka, objavovala sa v prísloviach, piesňach a porekadiel 5.

  • Moderná éra a obnova pestovania konopy:

    1. 20. storočie: Pestovanie konopy na Slovensku výrazne kleslo v 20. storočí kvôli nedostatku spracovateľských zariadení, zavedeniu lacnejších materiálov a poklesu dopytu po konopných produktoch. Komunistický režim ďalej obmedzil pestovanie konopy v roku 1985 zavedením nového protidrogového programu, ktorý obmedzil pestovanie konopy ako technickej plodiny 5.
    2. Renesancia konopy: Moderné časy videli obnovu pestovania konopy vďaka jej ekologickým výhodám, potenciálu ako zdroja biomasy a príspevku k boju proti klimatickej zmene. V roku 2002 Európska únia schválila pestovanie 49 odrôd priemyselného konope 5 6.

Konopa a jej benefity

Konope siate ponúka širokú škálu benefitov pre zdravie a udržateľnosť, ktoré sú podložené vedeckými výskumami a praktickým využitím.

  • Zdravotné benefity:

    1. Čaj z konope obsahuje CBD, CBDa, CBG, antioxidanty, flavonoidy, chlorofyl a rôzne kanabinoidy, ktoré môžu zlepšovať spánok, uľaviť od stresu, podporovať trávenie,  podporovať imunitný systém a pomáhať pri prechladnutí a respiračných problémoch .
    2. Semienka konope sú bohatým zdrojom bielkovín, esenciálnych aminokyselín a zdravých tukov. Sú ideálne pre športovcov alebo tých, ktorí sa snažia zvýšiť príjem proteínov. Navyše, konopný proteínový prášok a konopná kozmetika ponúkajú výhody v podobe jemného čistenia pokožky a hydratácie 9 10.
  • Benefity pre udržateľnosť:

    1. Ekologická výroba: Konope siate môže nahradiť umelé materiály, čím prispieva k udržateľnosti. Napríklad, môže nahradiť plast v obaloch, čím redukuje plastový odpad, alebo drevo pri výrobe papiera, čím znižuje odlesňovanie 12.
    2. Textil z konope siate vyžaduje o 75% menej vody v porovnaní s bavlnou, čo z neho robí vodou šetrený materiál. Rastlina môže byť tiež použitá ako zdroj energie, pretože rýchlo rastie a absorbuje veľké množstvo CO2 12.
    3. Pozitívny vplyv na klimatické zmeny: Konope siate má schopnosť redukovať emisie uhlíka. Štúdie naznačujú, že je dvakrát efektívnejšie ako stromy pri odstraňovaní oxidu uhličitého z atmosféry. Jedno hektár konope môže absorbovať až 22 ton CO2, keď je vysadené dvakrát do roka 1.

Tieto benefity ukazujú, že konope siate je nielen prospešné pre naše zdravie, ale aj pre našu planétu. Jeho využitie v rôznych oblastiach od potravín, cez kozmetiku, až po stavebníctvo a textilný priemysel, predstavuje sľubnú cestu k udržateľnejšej budúcnosti.

Konope ako superpotravina

Konope siate sa vyznačuje niekoľkými výnimočnými vlastnosťami, ktoré ho radia medzi superpotraviny:

  • Bohatý zdroj bielkovín a esenciálnych aminokyselín: Semienka konope obsahujú vysoké množstvo bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie a opravu telesných tkanív. Sú tiež bohaté na esenciálne aminokyseliny, ktoré telo nemôže samo vyprodukovať a musí ich prijímať v potrave 9.

  • Obsah zdravých tukov: Semienka sú významným zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré majú kľúčový význam pre udržanie zdravia srdca a mozgu. Tieto mastné kyseliny tiež prispievajú k lepšej pokožke a vlasom 15.

  • Vláknina, vitamíny a minerály: Okrem bielkovín a zdravých tukov, semienka konope obsahujú aj významné množstvo vlákniny, vitamínov ako sú vitamíny skupiny B, E a minerálov ako sú železo, zinok a horčík. Tieto nutrienty sú dôležité pre celkové zdravie a pohodu 15.

Konope siate sa vyznačuje aj svojou všestrannosťou v aplikáciách naprieč rôznymi priemyselnými odvetviami:

  • Potravinárstvo a kozmetika: Semienka konope a z nich vyrábané produkty, ako sú oleje a proteínové prášky, sú využívané v potravinárstve pre ich nutričné hodnoty. V kozmetike sa využívajú pre hydratačné a regeneračné účinky 1 9.

  • Textilný priemysel a stavebníctvo: Konope siate je využívané na výrobu textilu, izolačných materiálov a kompozitov. Jeho vlákna sú odolné a zároveň ekologické, čo predstavuje výhodu pre udržateľnú výrobu 3 13.

  • Výroba papiera a biofuel: Konope siate môže slúžiť ako alternatíva pri výrobe papiera, čím znižuje potrebu odlesňovania. Rovnako je možné z neho vyrábať biofuel, čo predstavuje obnoviteľný zdroj energie 3.

Tieto vlastnosti a využitia konope siateho jasne ukazujú, prečo je považované za superpotravinu a rastlinu s veľkým potenciálom pre budúcnosť.

Konope a udržateľnosť

Konope siate predstavuje významný prínos pre udržateľnosť a ochranu životného prostredia vďaka svojim jedinečným vlastnostiam:

  • Absorpcia CO2:

    • Konope je dvakrát efektívnejšie v sekvestrácii uhlíka v porovnaní so stromami. Jedno hektár konope môže absorbovať až 22 ton CO2, ak je pestované dvakrát do roka 1.
    • Počas svojho päťmesačného rastového obdobia konope absorbuje 9 až 15 ton CO2 na hektár 15.
    • Táto schopnosť konope môže zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti klimatickým zmenám, keďže konope dokáže sekvestrovať 8-15 ton CO2 na hektár ročne, čo je viac ako lesy, ktoré sekvestrujú 2-6 ton na hektár 17.
  • Využitie v priemysle a poľnohospodárstve:

    • Konope sa využíva v textilnom priemysle ako udržateľná surovina na výrobu ekologického oblečenia 15.
    • V stavebníctve sa využívajú konopné vlákna vďaka ich energeticky efektívnym vlastnostiam 15.
    • Konopné vlákna majú niekoľko výhod pri výrobe papiera, vrátane toho, že nevyžadujú bielenie toxickými chemikáliami a sú recyklovateľné sedem až osemkrát 15.
    • Konope je využívané v rôznych odvetviach, vrátane automobilového, železničného, leteckého a vesmírneho priemyslu 15.
  • Príspevok k biodiverzite a ochrane pôdy:

    • Konope pomáha prerušovať cykly chorôb, keď sa používa v striedaní plodín, a rýchlo rastie, čím zatieňuje burinu 15.
    • Už tri týždne po vyklíčení konope pokrýva pôdu, čím zabraňuje erózii a znižuje stratu vody 15.
    • Konope kvitne od júla do septembra, produkujúc veľké množstvo peľu, ktorý slúži ako potrava pre hmyz a vtáky 15.

Tieto vlastnosti a využitie konope siateho jasne ukazujú, prečo je považované za cennú plodinu pre udržateľné poľnohospodárstvo a ako môže prispieť k ochrane životného prostredia.

Pestovanie konope na Slovensku

Slovensko poskytuje ideálne podmienky pre pestovanie konope siateho, čo otvára dvere pre farmárov, ktorí hľadajú alternatívu k tradičným plodinám. V súčasnosti je pestovanie konope na Slovensku legálne a regulované, čo umožňuje farmárom obrátiť sa na túto plodinu ako na udržateľnú a ekonomicky výhodnú možnosť 3 15.

Európska asociácia technického konope (EIHA) definuje konope ako rastlinu Cannabis sativa L. – alebo akúkoľvek časť rastliny – v ktorej je koncentrácia tetrahydrokanabinolu (THC) pod regulovanou maximálnou úrovňou. Zatiaľ čo nelegálne látky, ako napríklad rekreačný kanabis, sa zvyčajne označujú ako marihuana s hladinami THC až 20 %, koncentrácia tejto látky v konope je oveľa nižšia, pohybuje sa od 0,3 % do 1 %.

  • Legislatíva a regulácie:

    • Pestovanie konope pre osobné účely môže mať právne následky, avšak technické konope (cannabis sativa) je výnimkou z tohto pravidla 16.
    • Slovenský parlament schválil špecifické podmienky pre pestovanie konope na priemyselné účely . Farmári môžu pestovať špecifické odrody konope na priemyselné účely podaním žiadosti pred výsevom 19.
    • Rozlišovanie medzi priemyselným a drogovým konopím spočíva v obsahu THC: priemyselné konope nesmie presiahnuť 0,3% THC. Pravidelné vzorkové kontroly zabraňujú zneužitiu konope na drogové účely 19.

Pestovanie konope na Slovensku je taktiež podmienené konkrétnymi odrodami. Katalóg povolených odrôd, resp. zoznam odrôd, ktoré možno pestovať na účely získania priamych platieb (aktualizovaný v marci 2021), je k dispozícii na stránke ministerstva poľnohospodárstva. Medzi literatúru, ktorú by mal zvážiť záujemca o pestovanie konope s obsahom CBD na Slovensku, patrí aj Nariadenie vlády SR č. 488/2010 Z. z. Toto nariadenie stanovuje podmienky pre poskytovanie podpory v poľnohospodárstve formou priamych platieb. V jednotlivých paragrafoch tohto nariadenia sú uvedené dôležité informácie, ktoré by mal budúci producent konope poznať. Komunikácia s Poľnohospodárskou platobnou agentúrou je pre záujemcu o pestovanie konope nevyhnutná. Záujemca musí napríklad nahlásiť kvitnutie samčích rastlín do určitého termínu. Ďalšie kroky sa dozviete v našom článku Pestovanie technickej konope na Slovensku: základné právne rámce a praktické rady pre začiatočníkov

  • Pestovanie a rozšírenie:

    • Na Slovensku pestujú konope siate manželia Vodalovci z obce Pčoliné, čo ukazuje na rastúci záujem o túto plodinu medzi miestnymi farmármi 16.
    • Podľa PPA, Slovensko nevyužíva svoj potenciál v pestovaní konope naplno. Momentálne je na Slovensku 55 subjektov, ktoré pestujú konope na celkovej ploche 135 hektárov 16.
    • Konope siate sa na Slovensku pestuje na vlákno a na semeno, pričom v roku 2014 sa na semeno pestovalo na viac ako 67 hektároch 4.

Farmári, ktorí majú záujem o pestovanie konope, môžu vyhľadať pomoc od Slovenskej Konopárskej Asociácie "HEMPSKA", ktorá poskytuje podporu a poradenstvo v oblasti pestovania konope na Slovensku 18. Táto podpora je zásadná pre rozvoj udržateľného poľnohospodárstva a zvyšovanie povedomia o výhodách konope ako ekologickej a ekonomicky výhodnej plodiny.

Budúcnosť konope

V roku 2018 Spojené štáty americké schválili Farm Bill, ktorý legalizoval produkciu konope na federálnej úrovni 2. Tento legislatívny krok signalizuje významnú zmenu v postoji k konope a otvára dvere pre jeho širšie využitie a výskum. V Európe sa konope pestuje na priemyselné účely už mnoho rokov a jeho produkcia je regulovaná Európskou úniou 2. Tieto legislatívne zmeny v USA a regulácie v Európe sú dôkazom rastúceho uznania potenciálu konope ako udržateľnej a všestranné rastliny.

  • Možnosti využitia konope:
    1. Potraviny: Semienka a oleje z konope sa využívajú v potravinárstve pre ich vysoký obsah bielkovín a zdravých tukov 3.
    2. Kozmetika: Konope nachádza uplatnenie aj v kozmetickom priemysle, kde sa využívajú jeho hydratačné a regeneračné vlastnosti 3.
    3. Textil: Vlákna z konope sú odolné a ekologické, čo ich robí ideálnymi pre výrobu oblečenia a iných textilných výrobkov 3.

V Slovensku vyzerá budúcnosť konope sľubne, s potenciálom rastu v rôznych priemyselných odvetviach 

Cieľom Slovenskej Konopárskej Asociácie je  ako konopárskej komunity v SR je postaviť na nohy nový pilier hospodárstva. Pre univerzity to predstavuje taktiež obrovský potenciál, lebo to ide skrz rôzne zamerania a výskumné témy, obory a teda aj fakulty. Tento zámer vie priniesť mnoho pozitívnych efektov od výskumných spoluprác až po rozvoj regionálnych výrobných a spracovateľských štruktúr, rodinných biznisov a zelenej ekonomiky.Snažia sa budovať spoločnosť informovanú o prínosoch konope a podporovať jej rôznorodé využitie v priemysle, medicíne a ekológii.18  Táto organizácia  šíri aj osvetu v témach ako sú  benefity konope a CBD, ako aj vzdelávať verejnosť o ich využití a aplikáciách .18  Zabezpečuje, že všetky produkty pochádzajúce od členov asociácie sú  spĺňajú prísne štandardy kvality a bezpečnosti

Táto dynamika a zväčšujúci sa záujem o konope, spolu s legislatívnymi zmenami a rastúcim povedomím o jeho využití, naznačujú, že konope siate bude naďalej hrať dôležitú úlohu v udržateľnom rozvoji a inováciách v mnohých priemyselných odvetviach.

Záver

V širšom kontexte histórie a vedeckých poznatkov sa ukazuje, že konope siate predstavuje nielen súčasť tradičných praktík, ale aj kľúč k budúcej udržateľnosti a zdraviu ľudí. Jeho všestranné využitie v textilnom priemysle, potravinárstve, medicíne a mnohých ďalších oblastiach udržateľného rozvoja zdôrazňuje jeho potenciál tvoriť základ pre ekologickejšie a zdravšie spoločnosti. Prínos konope pre životné prostredie, jeho schopnosť absorbčne pôsobiť na CO2 a podpora biodiverzity len zvýrazňujú dôležitosť jeho pestovania a využívania vo veľkom rozsahu.

Pokiaľ máte záujem prispieť k pozitívnym zmenám a podporiť udržateľné poľnohospodárstvo, kúpte si kvalitné konopné produkty z ekologického poľnohospodárstva, ktoré poháňa tento prelom. S rastúcim výskumom a legislatívnymi zmenami je teraz viac ako kedykoľvek predtým jasné, že konope siate môže slúžiť ako hnací motor pre inovácie v rôznych sektoroch, od potravín po kozmetiku a energetiku. Jeho budúcnosť sa javí ako sľubná, predstavuje most medzi tradíciami a novými technológiami smerujúcimi k udržateľnejšej budúcnosti pre všetkých.

Referencie

[1] - https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/veda/96050711-konope-ako-buducnost-polnohospodarstva-najnovsie-ma-prispiet-aj-k-rieseniu-klimatickej-krizy [2] [4] - https://www.sashe.sk/Happyhempy/journal/historia-konope-tisice-rokov-stara-rastlina [5] - https://www.konopnica.sk/blog/nasi-predkovia-na-uzemi-slovenska-konopu-poznali-a-pestovali/ [6] - https://biobloom.sk/konope-a-jeho-bohata-historia/ [8] - https://botanic.sk/konopny-list-suseny [9]-- https://sita.sk/vtechnologiach/konopa-siata-zazracna-rastlina-ktora-podporuje-udrzatelnost-planety/ [13][3] - https://sita.sk/konopa-siata-sa-vracia-na-slovensko-ako-superpotravina/ [14]  - https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productions-and-plant-based-products/hemp_sk [16] - https://www.startitup.sk/manzelia-na-slovensku-pestuju-konope-nie-je-to-ziadna-droga/ [17] - https://hulic.sk/pestovanie-marihuany-s-ohladom-na-zivotne-prostredie-udrzatelne-metody-a-riesenia/ [18] - https://hempska.org/ [19]https://polnoinfo.sk/konopa-siata-patri-na-slovenske-polia/